Magie ve Warhammeru využívá čistou sílu Chaosu. Mág/kouzelník tedy neustále riskuje, že prohraje vnitřní boj s chaosem a přidá se na jeho stranu. Proto je v Císařství magie regulována a všichni mágové by měli být členy některé z Magických univerzit. Univerzity podléhají přímo císaři a jsou zodpovědné za to, že jejich mágové nepodlehnou Chaosu.

Samozřejmě to není vždy pravda a existují mágové, zaříkávači, čarodějnice a spoustu jim podobných profesí, kteří praktikují magii načerno. Těmi se zabývají lovci čarodějnic a trestem za používání magie načerno je většinou upálení. Jak jinak totiž zajistit, že se Chaos nebude šířit? Netřeba zmiňovat, že mnoho z upálených nebylo posedlých Chaosem ve chvíli své smrti. 

Ve Scorronu se taji magie zabývá pouze a jen uskupení známé jako Mlýn. Tento kolektiv existoval v provincii i v době jejího dobytí a když byla oficiálně připojena k Říši, tak sem byla vypravena delegace z univerzit z vnitrozemí. Tato delegace pak potvrdila postavení Mlýna a zařadila ho mezi licencovaná místa, kde se smí provozovat Magie.

O magii a univerzitách se lze více dočíst zde: Colleges of magic